Daisypath

Daisypath Anniversary tickers

Monday, August 15, 2011

Nak Nie Please..


Sotong Sumbat.

Nak makan nie please please please. Lama sangat dah craving nak makan sotong sumbat nie. I think the first and the last time I ate this sotong sumbat, masa Form 5 kot. A friend of mine brought them. Sedih kan? Nak cuba buatlah. Hehe. 

Resepinya :

Bahan-bahan
Sotong
Beras Pulut
Santan
Daun pandan
Gula melaka
Garam
Lidi 

Cara-cara
1. Rendamkan beras pulut bersama santan cair selama 2 hingga 3 jam dan letakkan garam secukup rasa.
2. Cuci sotong hingga bersih (asingkan kepala dan badan sotong).
3. Lepas tu masukkan beras pulut yang direndam ke dalam badan sotong then cantumkan badan dan  kepala sotong dengan menggunakan lidi. Pastikan beras pulut yang dimasukkan tu tak penuh sangat, kalau penuh nanti sotong akan pecah bila masak.
4. Bila semua sotong tu dah siap dicantumkan, masukkan ke dalam periuk bersama santan pekat dan tambah sedikit air, daun pandan, gula melaka, gula pasir dan sedikit garam.
5. Masak hingga mendidih dan jangan terlalu lama.

Sedia untuk dihidang.  Jom sama-sama mencuba. :))

No comments:

Post a Comment